Fraktfritt inom Sverige! Fraktfritt inom Sverige!

(0)

+46 (0)8 121 580 50
ciao@theitalianedition.se

Mån-Fre, 10:00-17:00

Torsgatan 40
113 41 Stockholm

Torsgatan 40
113 41 Stockholm

Mån-Fre, 10:00-17:00

Muranos historia


Historien om glasmästarna från Murano går tillbaka till medeltiden, då Venedig var en av världens största handelsstäder. På den tiden var glas ett värdefullt och eftertraktat material, men eftersom den höga temperaturen som krävs för att smälta glas var en brandrisk för stadens trähus, flyttades hantverket till Murano - en ö strax utanför Venedig.

Under 1400-talet blev Muranos glasmästare kända för sin skicklighet och kreativitet, och deras glaskonst var snart eftertraktad över hela Europa. De utvecklade tekniker som kunde producera allt från enkla glasögon och fönsterrutor till fantastiska kristallkronor och konstglas som skulle pryda de finaste palatsen.

Men det var inte bara deras skicklighet som gjorde Muranos glasmästare berömda. De hade också en unik förmåga att hålla sina tekniker hemliga och begränsa antalet mästare som kunde tillverka de mest värdefulla produkterna. På så sätt kunde de hålla sina priser höga och göra Muranos glaskonst till en ännu mer eftertraktad och exklusiv produkt.

Under 1700-talet nådde Muranos glaskonst sin höjdpunkt, men på 1800-talet började konkurrensen från billigare glasvaror från andra länder att påverka Muranos glasmästare. Under 1900-talet fick glasmästarna från Murano nytt liv genom ett ökat intresse för handgjorda produkter och konstglas, och de fortsatte att tillverka vackra och unika produkter som används över hela världen.

Idag är de speciellt eftertraktade för deras unika glaslampor som kommer i alla olika storlekar och färger. En av deras unika teknik kallas för "lampvävning", som gör det möjligt att skapa vackra mönster och former i glas. Denna teknik kräver stor skicklighet och årtionden av träning för att bemästra den och deras lampor är eftertraktade av konstnärer och samlare över hela världen. Vi på The Italian Edition har valt att rikta in oss specifikt just på på alla sorter av de vackra lampor som tillverkas i och runtom Murano. Och trots att teknikerna har utvecklats sedan medeltiden, fortsätter de att hålla sina hemligheter nära och göra varje produkt till en unik och exklusiv skapelse.